Cum Alegem Lenjeria de Pat si Cum o Intretinem?-0

Cum Alegem Lenjeria de Pat si Cum o Intretinem?

Daca te gandesti ca patul este locul unde mergi sa te odihnesti cel putin 7 ore dupa o zi obositoare si plina, atunci acesta trebuie sa fie primitor si confortabil. De aceea, este important sa alegi o lenjerie de pat de calitate si sa stii sa o ingrijesti pentru a te bucura de ea cat mai mult timp.

Pe piata exista acum lenjerii de pat intr-o multitudine de modele, culori, materiale, marimi si densitati.

Marimea

Lenjeriile de pat sunt de obicei pentru pat single sau dublu. Este alegerea ta daca alegi o singura lenjerie dubla sau doua lenjerii single. Daca tu si partenerul tau preferati sa va inveliti separat sau aveti nevoie de pilote cu grosime diferita, atunci optati pentru doua pilote single.

Paturile au, de regula, dimensiuni standard de 140cm, 160cm sau 200cm, la fel si lenjeriile. Deci nu iti va fi greu sa cumperi o lenjerie potrivita pentru patul tau.

Cearceaful pentru pat trebuie sa fie suficient de mare pentru a incadra toata salteaua. Daca este prea mic, atunci se va strange pe timpul noptii si nu va mai acoperi toata salteaua.

Cearceaful pentru pilota trebuie sa fie putin mai mare decat pilota, dar nu cu foarte mult, ci doar cu cativa centimetri, astfel incat sa se aseze perfect pilota in el.

Fetele de perna trebuie sa fie cu aproximativ 5cm mai mari decat pernele, astfel incat pernele sa nu stea “inghesuite” in husa. Ai grija ca unele seturi de lenjerii de pat au fetele de perna patrate, iar altele dreptunghiulare. Alege setul cu fetele de perna potrivite pentru pernele tale.

Materialul

De cele mai multe ori, cand alegem o lenjerie, primul lucru la care ne uitam este materialul si tipul tesaturii. Ai de ales intre bumbac, bumbac satinat, bumbac flanelat, crep, microfibra etc. De regula, cu cat este mai calitativ materialul, cu atat este mai rezistent.

Cel mai cautat material pentru lenjeriile de pat este bumbacul, deoarece acesta pastreaza caldura pe timpul iernii si lasa lenjeria sa se aeriseasca pe timpul verii.

Bumbacul traditional, tesut fin, cum este bumbacul egiptean, este cel mai calitativ si mai rezistent bumbac din care poate fi realizata o lenjerie de pat.

Pe langa bumbacul 100%, bumbacul satinat este apreciat de cei care vor o tesatura mai fina, mai lejera, iar bumbacul flanelat este, evident, mai gros si este potrivit in mod special in perioadele mai reci ale anului.

Alte materiale care sunt perfecte pentru orice anotimp pentru ca permit o buna circulatie a aerului, pe langa bumbac, sunt matasea si bambusul.

Tesatura si densitatea

Lenjeriile de pat de calitate au tesatura cat mai deasa (grame/metrul patrat), ceea ce le face si mai rezistente in timp la utilizare, spalare si calcare, precum si mai calduroase, Modalitatea in care este tesut materialul determina textura sa, asadar, in functie de acest aspect, unele tesaturi pot fi mai moi, iar altele mai aspre.

Cum ingrijim lenjeria de pat

Toate lenjeriile de pat intra la apa intr-un procent de 5-9%. Atunci cand cumperi o lenjerie de pat, sa tii cont si de acest aspect.

Chiar daca este un material de calitate, este important sa il ingrijim conform instructiunilor de pe eticheta sau de pe ambalaj. Asadar, atentie la temperatura de spalare, la numarul de rotatii de la masina de spalat (unele tesaturi mai fine se spala la mai putine rotatii), la calcare, la detergentul sau balsamul folosit.

Nu umple cuva masinii de spalat cu lejerii de pat si cearceafuri, pentru ca le vei scoate foarte sifonate.

Intotdeauna intoarce pe dos lenjeria inainte de spalare, pentru a-i proteja culorile.

Este important sa speli o lenjerie de pat inainte de prima utilizare, deoarece producatorii folosesc diferite solutii pe materiale pentru a le face cat mai atractive in ambalaj. Majoritatea lenjeriilor naturale pot fi spalate la 60 de grade, temperatura la care mor si acarienii, dar verifica inainte si eticheta pentru a fii sigur.

CalcHaine.ro - Calcatorie de haine din 2014. © Toate drepturile rezervate.