8 sfaturi importante pentru spalarea corecta a hainelor-0

8 sfaturi importante pentru spalarea corecta a hainelor

Multi dintre noi nu acordam mare importanta spalarii hainelor, le aruncam in masina de spalat si selectam un ciclu de spalare care dureaza putin (de regula 1h). Dar, pentru a te bucura cat mai mult timp de piesele tale vestimentare preferate si pentru a le igieniza corespunzator, ar fi bine sa citesti si sa urmezi sfaturile de mai jos.

1. Sorteaza corect hainele

Cu cat sortezi mai bine hainele inainte de a le baga la spalat, cu atat vei avea haine mai curate, mai proaspete si care vor rezista mai bine in timp.

Spre exemplu, pune separat hainele extrem de murdare sau cu noroi pe ele de cele foarte putin murdare. De asemenea, spala separat hainele care au un material mai abraziv, cum ar fi denimul de cele din materiale mai delicate.

Lenjeriile de pat, lenjeria intima si prosoapele se spala intotdeauna separat, la temperatura cat mai mare, preferabil peste 60 de grade.

2. Nu folosi detergent in exces

Masoara corect detergentul folosit la o spalare. Daca folosesti prea mult detergent nu o sa ai haine mai curate, ci vor ramane niste reziduuri care, de fapt, vor deteriora mai repede tesaturile.

In plus, detergentii din ziua de astazi sunt mai concentrati decat in trecut, asadar citeste cu atentie pe ambalaj ce cantitate trebuie sa adaugi in functie de numarul de kilograme de rufe spalate. Daca ai pielea sensibila poti alege un detergent bio concentrat, in felul asta eviti alergiile sau uscarea pielii.

3. Spala hainele pe dos

Ai observat cum, de multe ori, materialul hainelor tale arata mult mai bine pe dos decat pe fata? Acest lucru este valabil mai ales in cazul hainelor din denim sau al pantalonilor inchisi la culoare. Inainte sa bagi imbracamintea in cuva, intoarce-o pe dos. Astfel vei proteja culoarea de actiunea detergentului, iar aplicatiile de pe bluze sau rochii vor rezista mai bine in timp.

4. Ai grija la articolele mai delicate

Spala-ti sutienele intr-un saculet de protectie, cu apa rece sau la o temperatura joasa, cu un detergent lichid fara particule abrazive, la un ciclu pentru haine delicate – daca nu vrei sa le speli de mana.

Pentru a spala costumul de baie, este recomandat sa umpleti chiuveta cu apa rece si sa adaugati un detergent lichid fara particule abrazive si sa lasati costumul in apa 30 de minute. Apoi il clatiti usor si il tamponati cu un prosop uscat.

Il uscati pe uscator, eventual fara a-l prinde cu clestisorii, ca pot ramane urme de la ei.

Evitati sa spalati costumul de baie la masina de spalat, dar daca totusi vreti sa o faceti, alegeti un program de spalare mai delicat si detergent lichid.

5. Spalarea articolelor imprimate

Atat tricourilor imprimate, cat si altor textile inscriptionate trebuie sa le acordati atentie sporita in ceea ce priveste spalarea.

Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere este temperatura apei de spalare. In general aceasta temperatura nu trebuie sa depaseasca 40º Celsius, insa exista cazuri in care temperatura apei de spalare nu trebuie sa fie mai mare de 30º Celsius.

De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca nu trebuie folositi la spalarea textilelor inscriptionate detergenti sau alte produse de spalare (inalbitori), care contin clor.

6. Atentie deosebita pentru hainele inchise la culoare

Atunci cand speli haine inchise la culoare sau negre, unele dintre ele pot pierde din vopsea si se pot decolora. Pentru a pastra culoarea hainelor asa cum era cand le-ai cumparat, ar trebui sa tii cont de sfaturile de mai jos:

– sorteaza hainele cu atentie si incearca sa pui hainele negre intr-un ciclu de spalare separat, fara sa le amesteci cu alte culori – astfel nu vei umple masina in exces si va exista mai putina frecare intre haine.

– citeste etichetele hainelor si respecta instructiunile de spalare

– foloseste un detergent de rufe lichid, este mai potrivit decat unul praf – acesta din urma are particule abrazive care decoloreaza hainele si pot ramane urme de detergent pe haine

– foloseste un detergent lichid special pentru haine negre sau inchise la culoare

– spala cu apa rece, astfel vei pastra culoarea cat mai mult timp – apa fierbinte decoloreaza in timp hainele

– nu le spala mai des decat este necesar

7. Spalarea articolelor din denim

Atunci cand ne spalam pantalonii din denim, inevitabil acestia se decoloreaza putin cate putin. Daca iti plac blugii decolorati, atunci nu vei avea o problema cu asta.

Dar daca vrei sa le pastrezi culoarea cat mai mult timp, iata ceea ce trebuie sa faci:
– spala-i doar atunci cand incep sa miroasa!
– intoarce-i pe dos inainte de a-i baga la spalat
– seteaza un ciclu de spalare mai delicat, cu apa rece sau calduta si cu mai putine rotatii la centrifugare (400-600)
– intinde-i imediat dupa ce s-a terminat programul de spalare si ar fi ideal sa ii pui la uscat la aer

Nu uita sa te uiti la eticheta si sa vezi care sunt instructiunile de spalare si de calcare.

8. Detergenti diferiti pentru diferite tipuri de materiale

Lenjeriile de pat din bumbac, prosoapele, lenjeria de corp din bumbac pot fi spalate fara probleme cu un detergent obisnuit si tot vor arata dupa spalare ca si noi.

Pe de alta parte, materialele mai delicate, precum matasea, lana sau dantela este recomandat sa le spalati cu un detergent special. Aceste materiale se pot deteriora serios daca folositi un detergent prea dur – se pot decolora, rupe sau chiar micsora.

Cand speli haine din tesaturi mai delicate, foloseste un detergent mai bland sau unul care este special creat pentru acel tip de tesatura.

Daca eticheta iti recomanda asta, poate ar fi bine chiar sa speli de mana obiectul vestimentar respectiv sau sa setezi masina de spalat la un ciclu de spalare mai putin agresiv (cu o temperatura mai scazuta si cu mai putine turatii la centrifugare).

 

 

 

CalcHaine.ro - Calcatorie de haine din 2014. © Toate drepturile rezervate.