Cum speli lenjeria de pat, pilota si pernele

Dormitorul este locul unde ne petrecem cel mai mult timp odihnindu-ne. De aceea, este important sa fie un loc unde ne simtim bine, unde avem un pat cu o saltea confortabila, cu perne pe care dormim bine si unde lenjeria de pat este curata si placuta la atingere.

Pentru a ne bucura de confortul oferit de pat, trebuie sa avem grija de saltea, sa o aspiram, sa o intoarcem la cateva luni, sa pastram pilota si pernele curate si aerisite. De asemenea, este important sa schimbam lenjeria de pat saptamanal cu una curata, eventual calcata si frumos mirositoare.

Obisnuieste sa iti faci un calendar pentru ingrijirea pilotelor, a pernelor si a lenjeriilor de pat. Iti va intra in obisnuinta sa le cureti cu regularitate si astfel vei avea mereu asternuturi curate si un mediu sanatos in dormitor.

Lenjeria de pat

Cat de des trebuie schimbata lenjeria de pat? Ideal este sa o schimbam o data pe saptamana, maxim la doua saptamani. De exemplu, vara o schimbam mai des, pentru ca transpiram mai mult decat iarna.

Gandeste-te ca pe fetele de perna si pe cearceafuri ajung celulele moarte de la suprafata pielii noastre, precum si sebumul pe care il producem in mod natural. Pe langa acestea, lenjeria de pat, pernele si pilotele sunt si medii in care se aduna praf si in care se pot dezvolta acarieni. Asadar, pot provoca alergii sau alte probleme de sanatate.

Daca in familia ta sunt persoane care sufera de diferite alergii, atunci este cu atat mai important sa speli des si chiar sa dezinfectezi lenjeria de pat, pentru a impiedica dezvoltarea acarienilor.

Iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand iti speli asternuturile:

  • Spala lenjeriile de pat din bumbac sau din amestec la temperatura inalta si cu un detergent puternic pentru a le dezinfecta si a te asigura ca bacteriile, germenii si murdaria sunt indepartate complet. Daca lenjeria ta este din fibre sintetice, atunci va trebui sa o speli la o temperatura mai joasa. Poti insa sa adaugi un dezinfectant pentru rufe la spalare sau sa o calci cu un material rezintent la caldura deasupra.
  • Pentru a se spala bine lenjeria de pat, ai grija sa nu incarci foarte tare cuva masinii de spalat. Lasa suficient loc pentru ca lenjeria sa poata fi curatata si limpezita corespunzator.
  • Pentru lenjeriile colorate sau inchise la culoare, alege un program de spalare la o temperatura mai joasa si care dureaza mai putin. Poti folosi si un detergent special pentru rufe colorate.
  • Daca nu iti place sa folosesti balsam de rufe pentru ca ti se pare ca miroase prea puternic sau ai impresia ca acesta incarca tesatura, atunci foloseste otet. Acesta are rolul de a indeparta reziduurile de detergent ramas in tesatura lenjeriei de pat.

Pilotele

Pilota de pat o speli, de regula, o singura data pe an. Momentul potrivit pentru a spala pilotele este dupa ce a trecut un anotimp. Asadar, finalul iernii pentru pilotele groase si finalul sezonului cald pentru pilotele subtiri.

Iata ce ar mai trebui sa stii despre ingrijirea pilotelor:

  • Aproape toate pilotele pot fi spalate la masina. Cu toate acestea, ar fi bine sa citesti eticheta inainte de a face asta. Este posibil insa sa nu poti spala pilota la masina daca ai o masina de spalat cu o capacitate mica. De regula acestea se spala la masini cu o capacitate de peste 7kg.
  • Daca masina ta de spalat are o capacitate mai mica decat 7kg, nu indesa pilota in cuva, pentru ca nu se va spala bine, va ramane plina de detergent si nici nu se va clati cum trebuie.
  • Tine minte sa folosesti o cantitate mai mica de detergent atunci cand speli pilote. Foloseste o treime din cantitatea de detergent pe care o pui de regula la o cuva plina de rufe.
  • Alege sa folosesti un detergent bland si nu mai pune balsam de rufe, pentru ca vei incarca tesatura si nu se va usca corespunzator.
  • Opteaza pentru un ciclu de spalare delicat, la o temperatura de 30-40 de grade. Multe masini de spalat moderne au programe speciale pentru pilote, paturi si cuverturi.
  • La final, mai ruleaza inca un ciclu sau chiar doua de clatire, pentru ca pilotele au tendinta de a retine apa cu detergent.
  • Daca este posibil, usuca pilota in aer liber.

Pernele

Pernele joaca un rol foarte important cand vine vorba de odihna noastra. Indiferent de materialul cu care sunt umplute sau husa lor, acestea pot deveni un magnet pentru bacterii si acarieni. De aceea, este important sa le spalam de cateva ori pe an pentru a ne asigura o igiena corecta.

Pernele sunt de mai multe tipuri si trebuie sa ne adaptam procesul de curatare in functie de fiecare tip.

Iata care sunt principalele tipuri de perne si cum se curata acestea

Pernele cu fulgi

  • Pernele cu fulgi le poti spala la masina de spalat la un program bland si o temperatura joasa. Multe masini de spalat au program special pentru perne sau geci cu puf.
  • Foloseste doar una sau doua lingurite de detergent. Alege un detergent bland, pentru a proteja umplutura.
  • Ruleaza un ciclu de clatire in plus la sfarsit pentru a te asigura ca a fost limpezit tot detergentul.
  • Dupa ce le scoti din masina, incearca sa le aerezi cu mainile, pentru a le permite o uscare completa.
  • Daca este posibil, usuca-le la aer liber, se vor aerisi mai bine si vor mirosi mai frumos.

Pernele cu umplutura sintetica

Pernele cu umplutura sintetica sunt hipoalergenice si sunt destul de usor de intretinut.

  • Alege un program de spalare cu apa la temperatura scazuta, pentru fibre sintetice. De exemplu, le poti spala la 40 de grade.
  • Foloseste doar 1-2 lingurite de detergent.
  • Porneste un ciclu suplimentar de clatire la final pentru a te asigura ca umplutura nu mai contine urme de detergent.
  • Daca este posibil, usuca-le in aer liber pentru un plus de prospetime.

Pernele din spuma

Pernele din spuma sunt cel mai greu de curatat, pentru ca este recomandat sa le speli manual.

  • Foloseste un lighean sau umple cada din baie cu apa calduta si o cantitate mica de detergent. Este suficient sa adaugi o lingurita de detergent la 5 litri de apa.
  • Scufunda perna in apa cu detergent si strange-o incet pana ce aceasta absoarbe apa cu detergent.
  • Clateste perna foarte bine, pana cand vezi ca nu mai iese apa cu spuma din ea.
  • Stoarce perna cu grija si usuc-o la aer.
  • Daca nu vrei sa speli pernele manual, cauta o spalatorie care spala si perne din spuma. Astfel, vei scapa de aceasta corvoada si vei avea perne curate, dezinfectate si frumos mirositoare.

Daca vei respecta frecventa de spalare a pernelor, a pilotelor si a lenjeriei de pat, te vei bucura de un somn odihnitor, in cele mai bune conditii. Nu uita sa alegi cu atentie programul potrivit la masina de spalat si sa nu folosesti mai mult detergent decat este necesar. Daca poti, usuca-le pe toate bine la aer pentru un plus de prospetime. Odihna placuta!

S-ar putea sa iti placa si articolul Cum alegem lenjeria de pat si cum o intretinem.

 

CalcHaine.ro - Calcatorie de haine din 2014. © Toate drepturile rezervate.