Cum cureti talpa fierului de calcat

Pentru a-ti calca hainele intr-un mod eficient, ai nevoie de o masa de calcat buna si de un fier de calcat cu talpa curata.

In timp, talpa fierului de calcat devine lipicioasa si albicioasa (daca folosesti amidon pentru apretarea rufelor) sau capata pete maronii sau negre, de la materialele sintetice calcate la temperaturi prea mari.

Aceasta trebuie curatata ocazional pentru a nu deteriora hainele. Citeste mai jos cateva sfaturi pentru a curata eficient fierul de calcat.

In primul rand, asigura-te ca fierul de calcat este oprit si scos din priza inainte de a-l curata.

  1. Vei gasi in comert, la magazinele care vand electrocasnice, dar si in hypermarketuri sau in magazinele online, batoane sau paste special create pentru curatarea talpii fierului de calcat. Acestea te vor ajuta sa scapi de reziduuri fara a deteriora mecanismul interior al aparatului.

Pune pasta de curatat pe o bucata de material din bumbac sau pe un tampon si sterge suprafata pana cand aceasta ramane curata.

Daca folosesti un baton, freaca-l de talpa fierului de calcat (cat inca este calda, dar cu fierul oprit si scos din priza) si apoi sterge cu o carpa uscata.

Nu uita sa opresti fierul de calcat cand faci aceasta operatiune. Pasta de curatat poate intra in orificiile prin care iese abur si te poate rani. Si deschide geamul, aceste produse emana un miros destul de puternic.

  1. O alta metoda de a curata talpa fierului de calcat este de a folosi o bucata de bumbac imbibata cu un mix format din parti egale de apa si otet peste care ai presarat o lingura de bicarbonat de sodiu sau sare fina.
  2. Infasoara o lumanare din ceara alba intr-o bucata de tifon si treci cu ea peste talpa, cat inca aceasta este calda.
  3. Presara sare fina peste o jumatate de lamaie si freaca usor cu ea portiunile murdare de pe talpa fierului de calcat.
  4. Stoarce o jumatate de lime si amesteca sucul cu jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu. Pune aceasta compozitie pe talpa fierului si las-o sa actioneze cel putin cinci minute. Apoi sterge talpa cu o carpa umeda.
  5. Daca ai un fier de calcat cu abur, cum sunt majoritatea, vei observa ca in orificiile de pe talpa se strang depozite de calcar de obicei. Foloseste betisoare de urechi imbibate in apa calda sau apa cu otet alb pentru a curata fiecare orificiu in parte. Ai grija ca fierul sa fie oprit si scos din priza.
  6. Mai poti folosi pasta de dinti pentru a curata talpa fierului de calcat, dar nu cea sub forma de gel, cea clasica, alba. Pune o cantitate mica de pasta de dinti pe o carpa si freaca cu ea talpa fierului de calcat.

Ce sa NU faci: nu folosi bureti abrazivi, cutite sau alte obiecte metalice pentru a curata talpa fierului de calcat, pentru ca o vei deteriora.

 

 

 

 

 

CalcHaine.ro © Toate drepturile rezervate. Website creat de AD. Logo creat de Raluca Gheorghe.