Spalarea hainelor nu este “rocket science”, dar, cu toate acestea, sunt cateva reguli de respectat care ne pot ajuta sa ne pastram hainele ca noi pentru mai mult timp. Citeste-le si incearca sa le aplici de fiecare data cand iti speli hainele. Cu timpul, vor intra in rutina si nu o sa ti se mai para o corvoada aceasta activitate.
Inainte de spalarea hainelor, ai grija sa le pregatesti pentru a nu le deteriora.
Inchide fermoarele, scoate tot din buzunare, pune lenjeria intima in saculeti speciali pentru masina de spalat, leaga snururile ca sa nu se prinda in cuva masinii de spalat, intoarce pe dos hainele care au imprimeuri si cele din denim.
Multi dintre noi bagam toate hainele la spalat la 40 de grade sau la un ciclu de spalare care dureaza putin. Cu toate acestea, sunt haine pe a caror eticheta scrie sa le spalam la 30 de grade sau chiar de mana. Daca vrei sa nu se deterioreze sau chiar sa intre la apa, ar fi bine sa respecti instructiunile de pe eticheta.
Daca nu stii ce inseamna simbolurile de pe etichetele hainelor, iti recomandam sa citesti articolul Afla ce inseamna fiecare simbol de pe eticheta hainelor tale.
Odata ce ai aflat ce inseamna fiecare simbol de pe eticheta hainelor tale, poti seta temperatura potrivita la masina de spalat. Asadar, ai grija atunci cand sortezi hainele, sa pui in masina doar haine care pot fi spalate la temperatura respectiva. Acorda o atentie deosebita si numarului de rotatii la care stoarce masina de spalat. Iti recomandam sa setezi masina la mai putine rotatii cand speli haine delicate sau haine din denim.
Uita-te cu atentie la hainele pe care le bagi in masina de spalat. Daca gasesti unele care au pete, aplica mai intai putin detergent lichid pe portiunea patata sau chiar o solutie pentru indepartarea petelor. Ia in considerare si faptul ca o temperatura ridicata a apei poate impregna mai puternit pata in tesatura.
Da, stim ca poate nu este atat de economic sa folosesti detergenti de rufe diferiti in functie de ce speli. Ceea ce ar trebui sa stii este ca un detergent bio este mai puternic, contine enzime de curatare si curata murdaria la temperaturi scazute. De aceea ar trebui sa il folosesti la hainele albe. Pentru hainele colorate, foloseste un detergent care nu va afecta culorile hainelor. Daca ai pielea sensibila, foloseste un detergent non-bio pentru ca are mai putin enzime. Daca speli haine din lana sau matase, foloseste un detergent fara enzime sau agenti de inalbire. Pentru lana merinos exista detergenti speciali, de exemplu.
Cand speli haine din denim, cel mai bine ar fi sa folosesti un detergent de rufe lichid, fara particule abrazive, ca sa nu le scoti cu dungi albe de la spalat. Si nu uita sa setezi masina de spalat la mai putine rotatii.
Intotdeauna adapteaza cantitatea de detergent la cantitatea de rufe spalate. Vei gasi instructiuni pe ambalajul detergentului. Nu folosi prea putin, pentru ca nu va spala eficient. Dar nici prea mult, pentru ca vor ramane reziduuri pe haine si vor mirosi prea puternic. Tine cont si de duritatea apei cand stabilesti cat detergent trebuie sa folosesti.
Stiai ca nu este ok sa folosesti balsam de rufe la orice tip de haine? Daca folosesti balsam de rufe cand speli prosoape acestea isi vor pierde proprietatea de a absorbi umezeala.
Asa cum spuneam si mai sus, este important sa citim etichetele hainelor si accesoriilor. Daca pe eticheta scrie ca articolul trebuie sa fie spalat manual, atunci fa un efort si spala-l de mana. Altfel, risti sa il deteriorezi. Spala cu delicatete articolele din matase naturala si lana merinos pentru a nu le strica.
Daca usuci hainele la interior, alege sa nu folosesti clesti de rufe, pentru ca vor lasa urme pe haine. Incearca sa ii folosesti doar daca este strict necesar. De exemplu, foloseste-i doar pentru lenjeria intima si sosete – prinde clestii de partea care acopera degetele. Usuca tricourile si camasile pe umerase, vor fi mai usor de calcat.
Este important sa cureti periodic masina de spalat. Trimestrial, toarna o ceasca de otet in compartimentul dedicat detergentului si porneste masina goala la o temperatura ridicata, preferabil peste 60 de grade.
Hainele uscate in aer liber miros mai frumos decat cele uscate la interior. Iar vara, acestea se usuca chiar mai repede decat in casa. Daca nu ai posibilitatea sa le usuci afara, ai grija sa aerisesti camera in care tii uscatorul de rufe.